.:: Fórum ::.



Bevezető
Termékek
Hírek
Hirdetések
Letöltés
Fórum
Linkek
Elérhetőség
Csipet só
bottom2_200.gif (834 bytes)

| Fórum kezdőlap |

Segítség a Fórum használatához -Még nem lépett be! Belépés

Szerző Téma: Devizás tételek év végi átértékelése
Pán



   Elküldve: 2012 02 28, 14:04:40  (5)   

Ó, látom, már nem vagyok teljesen egyedül
Pán



   Elküldve: 2012 02 28, 14:03:39  (4)   

Tisztul számomra a kép, ehhez egy ebéd előtti beszélgetés adott muníciót. Az igazi megoldás valószínűleg az, hogy meg kellene tudni jelölni a számlatükör azon főkönyvi számait (és ilyenekből ráadásul devizanemenkénti példányok szükségesek), amelyek forgalma kizárólagosan külföldi pénzértékre szól, avagy az ilyen forgalmak nyilvántartási értéke helyesbítéseiről (árfolyamkülönbözetek). Egyúttal úgy vélem, éppen ezek azok a főkönyvi számok, amelyeknek a következő évi nyitó tételei Ft-összege mellé a devizában kifejezett is kívánatos. Az ilyen, DEVIZÁBAN FENNÁLLÓ valutapénztárak, devizaszámlák, követelések, befektetett pénzügyi eszközök, értékpapírok, illetve kötelezettségek képezik az év végi átértékelés alanyait.

Programom esetében a vevő/szállító főkönyvi számokra azért nem lenne szükséges a devizanemenkénti elkülönítés, mert azok átértékelése (egyben a párosítatlan tételek nyitása) tételes. Jól eldumálgatok magammal.

Javítva: 2012 Feb 28, 8:21:06 pm
hazi



   Elküldve: 2012 02 28, 13:24:26  (3)   

Szerintem: Igen
Pán



   Elküldve: 2012 02 28, 11:29:08  (2)   

További kérdésem:

Kijelenthető-e, hogy azon főkönyvi számok, amelyek évközi devizás forgalmuk kapcsán év végi étértékelés alá tartozóak, pontosan egybeesnek azon főkönyvi számokkal, melyeknek újévi nyitó tételeiben a Ft-érték mellett a devizaérték előző évről való áthozatala is kívánatos?
Pán



   Elküldve: 2012 02 28, 01:28:32  (1)   

Mivel a 2011-es üzleti évvel kezdődően a Számviteli Törvény kötelezővé tette a devizás tételek év végi értékelését, magam is érintetté váltam. Eddig azt hittem, részemről az átértékelés programbeli megteremtése inkább munkás, mint zavaros feladat. Két könyvelővel való mai beszélgetés során oda jutottam: lehet, hogy tévedtem. Összefoglalom elképzelésemet, és felvetődött kérdésemet.

ELKÉPZELÉS (félig-meddig kivitelezve is):

1.Átértékelés előfeltételei:
1.a. minden tételt könyveljünk le, amely befolyással lehet az átértékelés eredményére.
1.b. a vevő/szállító számlákat maximálisan párosítsuk ki.

2. A program az összes 1-4 számlaosztálybeli devizás forgalommal (is) érintett főkönyvi számot értékeli:
2.a. a vevő/szállító forgalomból a párosítatlan devizás tételeket (a számlák bruttó összegét, és az esetleges részkiegyenlítéseket) tételesen értékeli. A tételes átértékelés a következő évi számlapárosítást szolgálja.
2.b. az 1-4-beli devizás forgalommal rendelkező többi főkönyvi szám (köztük a devizás pénzeszközök) esetében az átértékelés alapja a főkönyvi szám év végi Ft-egyenlege és devizaegyenlege: itt tehát nem tételes az átértékelés.

3. Az átértékelés eredménye listán megjelenik, nyomtatható.

4. A program a kihozott átértékelési javaslatokból
4.a. a 2.a. kategóriába esőek lekönyvelését – a vegyes naplóba, kérésre - elvégzi.
4.b. a 2.b. kategóriába esőekre kalkulált ajánlásokat nem könyveli le: ezek közül a könyvelőnek kell lekönyvelnie azt, és csakis azt, amelyet megalapozottnak ítél: pl. valutapénztár, devizabank.

KÉRDÉS: Létezhet-e olyan 2.b. kategóriás főkönyvi szám, melynek nem feltétlenül minden forgalmát szabadna figyelembe venni az átértékeléshez? Bizonyosakat igen, másokat nem: pl. attól függően, hogy mi az ellenszámlája? Van-e tehát olyan 1-4-beli (nem vevő/szállító) átértékelendő, amelynek korrekt átértékeléshez nem elegendő az év végi egyenlegének (Ft-ban és devizában kifejezett) ismerete?

MEGJEGYZÉS: Meglátásom szerint a valutapénztár és devizabank terhelései forintosítására FIFO, ill. átlagáras technikát alkalmazó cégek számára ezután - az átértékelés kötelezősége következményeként - elegendő lesz egyetlen (a Ft és devizaegyenleget is tartalmazó) tétellel nyitniuk ilyetén pénzeszközeiket. Itt hívom fel az e technikákat alkalmazók figyelmét a negatív egyenlegű pénzeszközök esetére történt kiterjesztésükre. A kiterjesztett FIFO a Szellem c. témakör alatt olvasható, alkalmazhatóságára pozitív véleményeket kaptam, köztük Böröczkyné Zsuzsiét.

KÉRÉS:

Tisztelettel kérem, várom azon vélemények mielőbbi megnyilvánulását, melyek a fenti elképzelést vitatják, árnyalják, avagy a feltett kérdésre válaszolnak. Természetesen, bármilyen észrevételt szívesen fogadok.

Papp Zoltán

Javítva: 2012 Feb 28, 7:53:49 am
Oldal: 1

bottom2.gif (1273 bytes)